Sidhuvudbild

Knytte

Skogsknytte heter friluftsfrämjandets äventyr för 3-4 åringarna. Tänk att tillsammans med sina kompisar och pedagoger få gå till skogen med egen ryggsäck packad med frukt eller smörgås och lära med hela kroppen och knoppen.
Upplevelsebaserad inlärning med all våra sinnen är viktigt i denna ålder. Att få uppleva årstidernas växlingar, att på hösten kunna plocka blåbär och lingon å sedan göra egen sylt på stormkök och äta med pannkaka, hoppa i alla lövhögar, eller på vintern se alla spår av djur som gått i snön, vem kan det vara? Vad äter det djuret nu på vintern och var bor den? Frågorna kan bli många och svaren tar vi reda på tillsammans utifrån barnens eget intresse.
Vi pedagoger är medupptäckare och medagerande och utgår från friluftsfrämjandets pedagogik och Lpfö 18.
På detta sätt får barnen på ett tidigt stadium en naturlig begreppsinlärning. Den direkta upplevelsen med snigeln, masken och mygglarven lär barnen vara rädda om och aktsamma om naturen. Naturen kan aldrig ersättas av böcker, TV, video eller datorer.
För skogsknyttarna är det inte så viktigt att gå långt, utan att få gå själv över stock och sten i sin egen takt. Det finns mycket för knyttarna att upptäcka på vägen. Tänk att få hitta den perfekta stubben eller stenen som passar just mig och packa upp sin medhavda matsäck. Mm va gott.

Knytte.jpg